Google
 
Vallás
Ortodox ikon A Római Birodalom kettészakadásakor a vallások fejlődése is külön utat vett. A Nyugatrómai Birodalomban a római katolikus egyház tartotta meg vezető szerepét, de a Bizánci Birodalom, tehát keletrómai, területein különböző vallási irányzatok figyelhetők meg. Ilyenek a nesztoriánusok, a monofiziták, az ortodox egyház és a nyugatrómai egyházzal egyesült keleti egyház.

A nesztoriánusok Jézus emberi mivoltát hangsúlyozzák, a monofiziták pedig azt, hogy Jézus egyszerre emberi és isteni természetű. Mindkettőt tévtanként ítélik el, bár a mai napig van számos követőjük, például az örmény, az etióp és a kopt (egyiptomi) egyházak. Azoknak az egyházaknak a csoportját nevezzük ortodox egyháznak, amelyek elítélik a fent említett két nézetet és nincs kapcsolatuk a nyugatrómai egyházzal. Az ortodox szó azt jelenti igazhitű, ma a földön kb. 130 millió ember vallja magát ortodoxnak.(Ez az összes keresztény 8.4%-a.) Az orosz és a román ortodox egyház után a görög a harmadik legnagyobb kb. 13,5 millió hívővel.

 Minden ortodox egyháznak saját főpapja (pátriárkája)van és az istentiszteleteket az ország saját nyelvén tartják bizánci szertartás szerint. A görögországi ortodox egyház központja Athén, az összes ortodox egyház tiszteletbeli központja pedig Isztambul. Korfun, a Keletrómai Birodalom részeként, elterjedt az ortodox vallás. Ma a lakosság 98%-a, tehát majdnem teljes egésze ortodox vallású. Ezt jól mutatja a templomok aránya, a mintegy 800 ortodox templom mellett, mindössze 3 katolikus templom található a szigeten.

 

 Valószínűleg a sziget viszontagságos történelmére vezethető vissza a korfioták mély vallásossága és a „Szent Szpiridon kultusz”, a helyi védőszent tisztelete, de ugyanilyen szeretet övezi Szűz Máriát is. A korfui templomok szerkezetére jellemző, hogy egyhajós épületek (görög naos=hajó, templom), nincsenek oldalkápolnák. A szentély falát ikonosztáz díszíti, mely szentképek sorozata és lehet összefüggő történet (pl. Jézus életéről), vagy egy-egy szentet ábrázoló, különálló ikonok. A mennyezetet vallási tárgyú freskók díszítik. A temérdek ezüst és arany kegytárgy, képkeret és gyertyatartó a hívők adományai.

 

 Korfuinfo.hu - Minden, amit Korfuról tudni érdemes...