Google
 
Sültek

A Gyros

Gyros pita

A görög konyha remeke a Gyros. A függőlegesen forgó nyársra rátűzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belőle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült. A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedt el. Az eredeti gyros birkahússzeletekből készült - és kétségkívül ez volt az eredeti - , manapság azonban, főleg Nyugat-Európában sertés, borjú, illetve pulykahúsból készítik. Megváltozott a hőforrás is. Eredetileg a forgó hús mellett egy vaskosárban faszénparázs volt, melyet felülről pótoltak, alul pedig salakoltak. Manapság már a gázfutésű, illetve elektromos fűtésű gyros sütők vannak divatban. A hajdani kard szerepét is átvette már az elektromos fűrészkés, mellyel erőkifejtés nélkül lehet lenyesni a megsült rétegeket. Szóval, mindent összefoglalva a gyros nagyon megváltozott (főleg hátrányára), de azért nagyszerű étel.

 


 



 A Souflaki

Souflaki

 

 A görög konyha másik nagy találmánya a Souvlaki. A nálunk rablóhús néven ismert étel, vékony fapálcára felnyársalt húsból é hagymából, paprikából, és paradicsomból áll, melyet speciális fűszerekkel és oregánóval sütnek a grillen.

 

 

 

 


 



Korfuinfo.hu - Minden, amit Korfuról tudni érdemes...